Dobra njega i zdrav način života vašoj koži podarit će mladolik izgled te će odgoditi prirodno starenje kože. Uz pet jednostavnih savjeta, uvijek će te imati vremena za ono što je najbitnije – zdravlje.

1. Zaštitite se od sunca

Bolje spriječiti, nego liječiti.  Jedan od najvažnijih načina njege kože je zaštita od sunca. Doživotno izlaganje suncu može uzrokovati bore, staračke pjege i druge probleme s kožom — kao i povećati rizik od raka kože. Uvijek koristite kvalitetne i provjerene kreme, sa što većom UV zaštitom. Kremu je potrebno nanositi svakih dva sata, a sunce je najbolje izbjegavati između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače.

2. Nemojte pušiti

Pušenje vašu kožu čini starijom i doprinosi nastanku bora. Također, jedna od posljedica je i sužavanje sitnih krvnih žila u krajnjim slojevima kože, što smanjuje protok krvi i čini kožu bljeđom.

Pušenje oštećuje kolagen i elastin — vlakna koja vašoj koži daju snagu i elastičnost. Osim toga, izrazi lica koje stvarate tijekom pušenja – poput stiskanja usana pri udisanju i žmirenja očiju kako biste spriječili ulazak dima – mogu pridonijeti nastanku bora. Ako ste pušač onda imate i povećani rizik od raka kože. Ako pušite, najbolji način da zaštitite svoju kožu je da prestanete. Pitajte svog liječnika za savjete ili tretmane koji će vam pomoći prilikom prestanka pušenja.

3. Nježno tretirajte kožu

Svakodnevno čišćenje i brijanje mogu oštetiti vašu kožu. Također, bilo bi poželjno i smanjiti vrijeme koje provodimo pod tušem. Vruća voda i dugo tuširanje ili kupka uklanjaju masnoću s vaše kože. Izbjegavajte jake šampone jer mogu skinuti masnoću s vaše kože. Umjesto toga, birajte blaga sredstva. Kako biste se zaštitili prije brijanja nanesite kremu za brijanje, losion ili gel. Za brijanje koristite čist, oštar brijač. Brijte se u smjeru rasta dlačica, a ne suprotno.

Također, nakon pranja ili kupanja, nježno utapkajte ili osušite kožu ručnikom kako bi vam na koži ostalo malo vlage. Ako je vaša koža suha, koristite hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože.

4. Hranite se zdravo

Zdrava prehrana može vam pomoći da izgledate i osjećate se bolje. Jedite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih proteina. Povezanost između prehrane i akni nije jasna, ali neka istraživanja sugeriraju da prehrana bogata ribljim uljem ili dodacima ribljeg ulja i s niskim udjelom nezdravih masti, prerađenih ili rafiniranih ugljikohidrata može potaknuti mlađi izgled kože. Pijenje puno vode pomaže u održavanju hidratacije kože.

5. Upravljajte stresom

Nekontrolirani stres može učiniti vašu kožu osjetljivijom i izazvati izbijanje akni i brojnih drugih problema s kožom. Spavajte dovoljno, postavite razumna ograničenja, smanjite popis obaveza i odvojite vrijeme za stvari u kojima uživate. Rezultati bi mogli biti bolji nego što očekujete.