Općenito

U svijetu oko 147 milijuna osoba ima problem s gubitkom kose. Gubitak kose je češći kod muškaraca, ali se javlja i kod žena. Prorijeđena kosa utječe ne samo na izgled već može utjecati i na samopouzdanje.

Novi tretmani za gubitak kose neprestano se razvijaju, omogućujući zaustavljanje gubitka kose i regeneraciju vlasišta. Jedan od tretmana koji se pokazao vrlo obećavajuć je terapija autolognom plazmom ili PRP terapija.

PRP je kratica za platelet rich plasma, a radi se o plazmi obogaćenoj faktorima rasta. To nije sintetski proizveden lijek, već se radi o plazmi koja se posebnom metodom izdvaja iz Vaše vlastite krvi. Nakon što se plazma izdvoji iz krvi, obogaćuje se dodatnim nutrijentima koji čine „koktel“, koji potiče rast kose.

 

Kako PRP terapija djeluje na liječenje gubitka kose?

PRP terapija se koristi od 1950-ih za liječenje oštećenih tkiva i zglobova nakon ozljede ili operacije. Ustanovljeno je da plazma ima regenerativan učinak na gotovo sva tkiva u tijelu.

Estetičari su počeli koristiti PRP u dermatologiji nakon što je otkriveno da visoke koncentracije trombocita u plazmi pomažu u poticanju rasta kose, produžujući fazu rasta kose.

Tijekom tretmana, plazma se aplicira u vlasište na mjestima gdje je došlo do gubitka kose, ili na mjestima gdje je kosa vidljivo rjeđa. Faktori rasta u plazmi (trombociti) stimuliraju stvaranje nove kose tako što aktiviraju „spavajuće“ stanice kose na vlasištu.

Terapija se obično radi jednom mjesečno tijekom tri mjeseca, a zatim svaka tri ili četiri mjeseca. Raspored aplikacija ovisit će o vašoj genetici, vrsti ćelavosti, gustoći kose, dobi i hormonima.

Učinkovitost terapije

Istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate i potencijal PRP terapije u liječenju gubitka kose.

U studiji iz 2014., istraživači u Indiji promatrali su muškarce s ćelavosti koji su koristili odobrene lijekove za gubitak kose, uz male rezultate. Nakon četiri PRP tretmana, imali su oko 30% veći rast u područjima s prorijeđenom kosom.

Studija iz Italije iz 2017. također je pokazala povećanje rasta kose i gustoću u područjima gdje se koristila PRP terapija.

 

PRP terapija u našoj ustanovi

PRP terapiju koristimo već 15-tak godina u liječenju različitih tegoba, uključujući i gubitak kose. U našoj ustanovi možete prije samog tretmana odraditi konzultacije gdje ćemo odrediti Vaš potencijal za liječenje gubitka kose ovom metodom i predložiti plan terapije.

Za sva pitanja o ovoj terapiji, stojimo Vam na raspolaganju.