Što je Hallux Valgus i kako nastaje?

Hallux valgus je deformacija palca stopala, u uznapredovalim slučajevima praćena promjenama i II prsta, do koje dolazi zbog promijenjenih biomehaničkih odnosa u stopalu.

Razlozi su anatomske prirode – građa našeg stopala sa spuštanjem svodova stopala, ali nastanku deformacije znatno doprinose i vanjski  utjecaji – nošenje uske i neudobne obuće, visoke pete, i sl.

Spuštanje svoda stopala dovodi do promjene mišićne ravnoteže u stopalu. S vremenom palac biva povučen snagom mišića u valgus položaj, tj. prema vanjskoj strani stopala, formira se tzv. pseudoegzostoza ili, kako je pacijenti često nazivaju, “kvrga” unutrašnje strane stopala u području baze palca. Javljaju se bolovi stopala, dok obuća postaje neudobna i pretijesna zbog novonastalih odnosa.

PROČITAJTE ČLANAK NA PORTALU Adiva.hr: Hallux valgus ili čukalj: Od prevencije do operativnih metoda

Deformacija palaca stopala

Često nastaje i flexus deformacija II prsta, tj. primjetno je skvrčavanje II prsta na čijoj se gornjoj strani formira bolni klavus ili «kurje oko». Vrlo često baš to kurje oko dovodi pacijenta liječniku nakon što su iscrpljene sve pedikerske mogućnosti.

Operacija uključuje brušenje koštane izbočine, no često i strukturno poravnanje iskrivljene kosti. U blažim slučajevima, dovoljno je brušenje kosti uz zglob palca.

Teže deformacije se mogu ispraviti rezanjem kosti ili procesom fuzije uz potpuno poravnanje kosti. Cijeljenje kostiju traje otprilike 6 tjedana.

Donosimo vam najčešće „mitove“ o operaciji deformacije palca, ali i stručne odgovore koji će Vam pomoći u odluci za ovaj operativni zahvat!

Mitovi o operacijama stopala

Ova operacija nije posebna po pitanju bolova!

Operacija stopala općenito može dovesti do povećane postoperativne boli, a povećani dotok krvi može stvoriti osjećaj pulsirajuće boli.  Iako je osjet boli subjektivna kategorija, svako oticanje može nadražiti živce, uzrokujući bol.  Za bol se mogu preporučiti lijekovi i određeni program vježbi za smanjenje boli.

Većina pacijenata je zadovoljna operacijom deformacije palca. Ponovno pojavljivanje je moguće, ali ne i izvjesno. No, ponovna pojava čuklja nije komplikacija ukoliko je zahvat pravilno indiciran i izveden.

Ponekad se može dogoditi recidiv kroz određeno vrijeme. Neki pacijenti imaju predispozicije za razvoj deformacije palca zbog povećane mobilnosti zgloba.  Svako stopalo je jedinstveno, stoga i pristup mora biti prilagođen pojedincu.

Može se reći da je to stvar prošlosti!

Danas postoji velik broj operativnih tehnika za korekciju hallux valgusa, te one omogućuju i brži oporavak. Kod većine pacijenata oporavak nakon rješavanja problema deformacije palca uključuje hodanje u prilagođenim cipelama kroz 3-6 tjedana, BEZ potrebe za gipsom! U težim slučajevima korekcije, postoje rigidne imobilizacije – ponekad i gips, zbog toga što je zahvat na kostima bio kompleksniji.  Ukoliko je indicirana operacija  fuzije na kostima, kojom se poravnava cijela iskrivljena kost, rezultat je ranije zaštićeno hodanje već za 2 tjedna nakon operacije!

Poneki ljudi su zabrinuti oko stvaranja boli tamo gdje je prethodno nije bilo. Često je prisutna uputa od strane kirurga, bolan „čukalj“  zahtijeva operaciju, no to nije nužno. No, odluka za operaciju usprkos izostanka boli, javlja se ako deformacija ometa svakodnevnu aktivnost, nošenje obuće, ako se povećava ili se jednostavno radi o estetskom problemu.

Rez kod korekcije palca u našoj ustanovi je krajnje poštedan, zahvaljujući timskom radu ortopeda i plastičnih kirurga. Kod korekcije deformacije palca, pristupa se sa gornje strane ili sa strane palca.

U Poliklinici Ribnjak na raspolaganju su vam provjerene regenerativne metode, poput primjene autologne kondicionirane plazme, koje uspješno korigiraju prisutnost poslijeoperacijskog ožiljka!

Konačno

Operacija palca stopala kao i svaka druga operacija okružena je određenim mitovima. Obzirom da postoji toliko mnogo vrsta (veličina i problematike) deformacije palca, sve informacije se ne mogu primijeniti u svakoj situaciji i za svaku osobu.

Saznajte sve što možete o operaciji deformacije palca prije nego se odlučite za nju.