Kirurško podizanje lica

O zatezanju kože lica

Stručni naziv ove kirurške metode je rhytidectomia. S godinama koža našeg lica postaje opuštenija, jer se u njoj smanjuje količina elastina i kolagena.

To je popraćeno gubitkom tonusa kože, spuštanjem masnih jastučića obraza, stvaranjem dubokih nazolabijalnih bora te promjenom mekih dijelova donje vilice.

Kada razmišljati o liftingu lica? Face liftom se rješava:

  • Opuštena koža lica i vrata
  • Formiranje podbratka
  • Nazolabijalne bore
  • Promjena izgleda donje vilice
  • Spušteni očni kapci
  • Vrećice ispod očiju

TIPOVI FACELIFTA

Velike individualne razlike razlog su zašto ne postoji jedinstvena dobna granica od koje bi se preporučilo izvođenje ovog zahvata. Okvirno govorimo o razdoblju iznad 45 godine života.

Postoji nekoliko tipova liftinga lica:

Može se raditi o kompletnom liftingu, kada podižemo kožu čeone regije (čeoni lifting), sljepoočne regije lica (temporalni lifting), podižemo obrve, s ili bez korekcije očnih kapaka te podižemo i zatežemo kožu vrata, kako bi ostvarili cjelovito pomlađivanje. Treba reći da se zahvat korekcije bora čela može izvoditi samostalno, baš kao i korekcija očnih kapaka – blefaroplastika!

Ukoliko je potreban manji zahvat, djelomičan lifting lica, govorimo o tzv. mini liftingu.

Obzirom na upotrijebljenu kiruršku tehniku, različit je i volumen tkiva koje se zahvaća. Iskusan operater upoznat je s prednostima i manama svake kirurške tehnike. Nakon detaljnog kliničkog pregleda, određuje se optimalna vrsta zahvata. Potrebno je učiniti laboratorijsku obradu prije zahvata. Operacija se izvodi u lokalnoj ili lokalnoj potenciranoj anesteziji. Za cijelo vrijeme zahvata, pažljivo se prate sve vitalne funkcije organizma. Važno je reći da nema bolova tijekom zahvata, a takva sedacija omogućuje relaksaciju pacijenta  prilikom operacije.

Nakon zahvata, kroz par sati, pod kontrolom ste stručnog osoblja u Poliklinici. Kroz nekoliko dana potrebno je ranu previti, a šavove odstraniti nakon približno 12 do 14 dana.

Dugotrajnost metode

Poštedna kirurška tehnika, sa što manjim oštećenjem tkiva, skraćuje vrijeme zahvata i traumatiziranja mekih tkiva. Stoga je i konačni rezultat dugotrajniji.

Između 5 i 10 godina nakon operacije učinci korekcije su sasvim zadovoljavajući.