Što je liposukcija?

Liposukcijski zahvat jedan je od temelja razvoja estetske i plastične kirurgije i jedan od njenih zaštitnih znakova. Uz operaciju povećanja grudi ovaj zahvat predstavlja vjerojatno prvu asocijaciju na pojam „estetska i plastična kirurgija“, a sama suština izvođenja ove procedure i nije se previše promijenila od njenih samih početaka u šezdesetim godinama prošlog stoljeća. O čemu se točno radi?

Suštinska ideja liposukcije je trajno, bezbolno i brzopotezno uklanjanje viška masnog tkiva iz organizma. Kroz povijest su se mijenjali principi izvođenja samog zahvata, pa su tako kirurzi u samim začecima fizički izrezivali višak masnog tkiva, osobito se koncentrirajući na bokove, ali je ta metoda zbog intenzivnih krvarenja koja su posljedično nastajala ubrzo napuštena. Svojevrsni „boom“ u razvoju liposukcije dogodio se sredinom sedamdesetih godina, kada su kirurzi Arpad i Giorgio Fischer započeli s primjenom šupljih kanila koje su na principu vakuumske ekstrakcije uklanjali višak masnog tkiva na različitim lokacijama u organizmu.

Sličan se princip primjenjuje i danas uz, jasno, primjenu modernih tehnologija, koje značajno skraćuju vrijeme trajanja zahvata i postoperativnog oporavka.

Laserska liposukcija

Klasična vakuumska liposukcija danas se više ne izvodi često zbog čestih komplikacija u vidu oticanja tkiva, krvarenja, hematoma te produljenog vremena oporavka, a zbog deformacije kože na mjestu uklanjanja viška masnog tkiva, efekt zatezanja je minimalan.

Otkriće lasera i njegovih različitih primjena omogućila je modernizaciju i svojevrsnu mini-revoluciju u izvođenju liposukcije, budući da danas koristimo princip u kojem se djelovanjem lasera višak masnog tkiva „otopi“, a zatim se djelovanjem vakuuma to otopljeno masno tkivo jednostavno uklanja iz organizma.

Ovaj način izvođenja liposukcije osobito je privlačan zbog snažnog efekta zatezanja kože na mjestu operacije te su pacijenti u pravilu izuzetno zadovoljni rezultatima zahvata.

Tijek zahvata laserske liposukcije

Nakon aplikacije lokalne anestezije,  sterilnog pranja i pokrivanja,  započinje sam postupak. Učini se sitan rez od nekoliko milimetara u dužini, nakon čega se kroz njega uvodi šuplja kanila opremljena laserom.

Aktivacijom lasera na mjestu ulaska kanile topi se lokalno masno tkivo, koje se zatim djelovanjem vakuuma kroz šuplju kanilu izvlači iz organizma. Ujedno, djelovanjem lasera na krvne žilice (kapilare) u neposrednoj blizini, onemogućuje se lokalno krvarenje, čime se izbjegava mogućnost nastanka komplikacija u vidu hematoma na koži.

Masno tkivo obrađivano na ovaj način uklanja se lakše, brže i temeljitije, a efekt zatezanja kože primjetan je već u prvim satima nakon izvođenja operacijskog zahvata.

Već smo spomenuli potencijalne prednosti laserske liposukcije u odnosu na klasičnu liposukciju – minimalno ili nepostojeće krvarenje zbog djelovanja lasera na kapilare, značajno skraćeno vrijeme trajanja operacije, invazivnosti i postoperativnog oporavka, temeljitije i efikasnije uklanjanje masnog tkiva, veći efekt zatezanja kože i općenito smanjen broj i ozbiljnost komplikacija tijekom i nakon operacije.

Rezultat laserske liposukcije

Rezultat laserske liposukcije kod svakog će čovjeka biti individualan, i u svojoj kvaliteti, ali i u vremenu kada postaje najočitiji. Prosječno, već nekoliko tjedana nakon zahvata vide se početni rezultati zahvata, a oni se poboljšavaju otprilike do godinu dana nakon što je zahvat izveden.

Osobito se to vidi kroz efekt zatezanja kože. Preporučljivo je nošenje steznika u razdoblju od nekoliko tjedana nakon zahvata, kao i strogo mirovanje i izbjegavanje tjelesne aktivnosti u razdoblju od desetak dana nakon operacije. Izvođenje ovog zahvata ne preporuča se osobama koje su na antikoagulantnoj terapiji (osobe s trombozom), osobama koje su na imunosupresivnoj terapiji nakon presađivanja organa, onkološkim bolesnicima te trudnicama.

Osnovni ciljevi laserske liposukcije su zatezanje viška kože, smanjenje tjelesnog volumena te oblikovanje lica i tijela. Naša Poliklinika opremljena je najsuvremenijim uređajima koji omogućuju glatko i uspješno izvođenje ovog zahvata.

Iščekujemo Vas na našoj stalnoj adresi u Ulici grada Mainza 17.