Operacija očnih kapaka

Korekcija viška kože u području naših kapaka vrlo je efikasan kirurški zahvat i predstavlja najbrži način smanjenja znakova starenja, u vidu nastanka bora. Pojava bora u području očnih kapaka uspješno se rješava ovim specifičnim zahvatom plastične kirurgije. Spuštanje gornjih kapaka (blefarohalaza) osim estetskog učinka može imati za posljedicu i zatvaranje oka te smetnje vida! Osim odstranjenja kože kapaka, može se ukloniti i višak masnog tkiva koje u obliku “jastučića” predstavlja estetski problem.
Često se ovaj zahvat izvodi u kombinaciji s drugim plastično-kirurškim zahvatima u području lica, kao što je podizanje obrva, podizanje kože čela ili u sklopu tzv. face lifta, a u svrhu postizanja što prirodnijeg izgleda i otvorenog pogleda.

Od ključnog je značaja dobra komunikacije između pacijenta i kirurga, temeljena na realnim očekivanjima i točnoj medicinskoj procjeni.

O zahvatu i anesteziji

Kao i prije svake druge operacije potrebno je obaviti predoperativne pripreme.

Zahvat blefaroplastike izvodi se gotovo uvijek u lokalnoj anesteziji. Količina lokalnog anestetika koji se aplicira veća je ukoliko se zahvat izvodi na gornjim i donjim kapcima. Potrebno je prikupiti saznanja o eventualnoj preosjetljivosti na lokalni anestetik. Vaš kirurg će vam objasniti postupak, vrstu anestezije te kirurške mogućnosti ove operacije.

Iako se izvodi većinom u lokalnoj anesteziji, blefaroplastika može biti izvedena i u tzv. lokalnoj-potenciranoj anesteziji ili pak općoj anesteziji, ukoliko postoji medicinska indikacija te osobna preferencija. Kako je već spomenuto, plastični kirurg minucioznom tehnikom uklanja višak kože u području vjeđa. Položaj reza vrlo je bitan, kod gornjih kapaka smještamo ga u područje prirodnog nabora. Prilikom korekcije donjih kapaka, odlučujemo se za rez smješten tik ispod trepavica, premda postoje i alternativne operacijske tehnike. Vrijeme trajanja zahvata može biti i do 2 sata, ovisno  o lokalnom statusu operiranog područja (stanje kože, količina masnog tkiva i sl.).

Oporavak

Odmah nakon zahvata postavljaju se posebne ljepljive trakice u operiranom području i nose se nekoliko dana. Idućih tjedan dana preporuča se izbjegavanje bilo kakve veće fizičke aktivnosti.

Nakon popuštanja učinka anestezije može se pojaviti određeno peckanje što je uobičajena pojava. Otok se javlja kao normalna posljedica operacije, no zahvaljujući poštednoj kirurškoj tehnici, ubrzo prolazi.

Previjanje rane je redovito, prilikom čega se pomno prati zarastanje u području reza. Ponekad može biti prisutan manji hematom nakon zahvata. Šavovi kože mogu se odstraniti 5-7 dana od operacije. Nakon cijeljenja rane zaostat će tanki ožiljak u području vjeđa, no praktički je nevidljiv.

Kad se opisana operacija izvodi s posebnom pažnjom i po svim pravilima struke, komplikacije nakon zahvata ne trebaju se očekivati. Blefaroplastika spada u skupinu rejuvenacijskih kirurških zahvata, koja vrlo uspješno i brzo osvježava cijelo lice, sklanja umor i bore u području očiju, čineći Vas mlađima.

Rezultati korekcije kapaka